Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 84

INDHOLDSFORTEGNELSE


GENERELT OM FORLØB & PLANER

FORLØB

Forløb er indgangen til telemedicin og knytter sig til et patientforløb som KOL eller hjertesvigt. En borger bør kun have et forløb pr. sygdomsområde. Et forløb indeholder planer.

PLANER

Planer består af forskellige aktiviteter og instrukser. Et forløb kan godt have flere planer som eksempelvis en “KOL-monitoreringsplan” og en “Rygestop-plan”.

AKTIVITETER

Aktiviteter er forskellige målingstyper og spørgeskemaer eller en kombination. En aktivitet kan eksempelvis være “Måling af blodtryk”. En plan kan have mange aktiviteter.


SÅDAN OPRETTER DU ET FORLØB TIL EN BORGER

Vær opmærksom på at det er muligt for dit behandlerteam at oprette flere forløb med samme diagnose, til en borger. Der vil komme en advarsel om dette under oprettelsesprocessen, hvis der er risiko for dette. I denne advarsel vil du også kunne se, hvilke forløb borgeren allerede har fået tildelt af dit behandlerteam.

  1. Fra forsiden “Opgaver” klikker du på fanebladet “Borgere”.

2. Klik på knappen “Opret borger” for at oprette en ny borger i Telma. Et nyt vindue åbnes til højre på skærmen.

3. Indtast borgerens CPR-nummer i søgefeltet. Telma søger automatisk og fremkommer automatisk med et forslag. Tjek at navn og CPR-nummer passer og klik derefter på forslaget for at vælge.

4. Vælg type af forløb under Diagnose”.

5. Det behandlerteam, som du er logget ind med, er udfyldt på forhånd. Sletter du dit eget behandlerteam, har du ikke længere mulighed for at fremsøge borger efter oprettelse. Borgeren skal altid være tilknyttet mindst et behandlerteam. Hvis du ønsker at tilknytte borgeren til yderligere behandlerteams, kan du tilføje dem via knappen “Tilføj behandlerteams”. Dette åbner et nyt vindue, hvorfra du fremsøger og vælger det ønskede behandlerteam via filtrering på landsdel og navn. Herefter lukker vinduet og du kan fortsætte oprettelsen.

6. Startdato er som standard sat til dags dato.

7. OBS Udfyld ikke slutdato - med mindre du kender en specifik dato for, hvornår borgeren ikke længere skal være tilknyttet det aktuelle forløb. Et afsluttet forløb er lukket for medarbejdere og borger, og data kan hverken vises eller genetableres. Se mere under “Sådan afslutter du et forløb”.

8. Klik på “Opret forløb”.

9. Borgeren er nu tilknyttet et forløb i Telma, og kan derfor fremover fremsøges under “Borgere”.

10. Nu skal du udfylde forløbet med de relevante planer (se “Sådan opretter du en plan”).


SÅDAN OPRETTER DU EN PLAN

På siden “Borgere” klikker du på den borger, som du vil tildele en plan.

I venstre sidepanel vælges siden “Forløb og planer”:

  1. Klik på knappen “Tilføj plan”.

2. Der åbnes et vindue til højre på skærmen, hvor du kan søge efter en bestemt plan-titel eller sortere listen ved at filtrere på landsdel, plannavn og versionsnummer. Versionsnummeret er markeret som fx “v.2.1”. Hver plan kan foldes ud ved siden af versionsnummeret, for en uddybende beskrivelse på “pil ned” ved siden af plannavnet.

3. Vælg den relevante plan, i den nyeste version, med mindre andet er aftalt lokalt. Klik på knappen “Tilføj plan”.

4. Tag stilling til hvilke sundhedsfaglige behandlerteams, der skal kunne se eller behandle borgerens data fra den pågældende plan. Dit eget behandlerteam er forudfyldt.

5. Vælg startdato og evt. slutdato, hvis denne kendes.

6. Klik på “Tilføj plan”.

7. Scroll ned over den nye plan og tjek om der skal udfyldes referencepunkter. Mangler et referencepunkt, vil gruppen med den pågældende aktivitet blot stå som planlagt. Se evt. uddybende informationsboks herunder.

Særligt om referencepunkter: Hvis du vælger en plan, der indeholder aktiviteter, som triageres ud fra relative grænseværdier, kræver det, at du får udfyldt referencepunktet for den pågældende aktivitet. Fx. hvis aktiviteten er en vægtmåling og borgeren vejer 80 kg - er 80 referencepunktet. En plan, der mangler et eller flere referencepunkter i en aktivitet, er markeret med en rød informationsbjælke øverst, samt ved den pågældende aktivitet. Mangler der udfyldelse af et referencepunkt, vil hele planen ikke blive præsenteret for borgeren.


SÅDAN REDIGERER DU EN PLANS AKTIVITETSFREKVENSER

Planer indeholder grupper af aktiviteter samt enkelt-aktiviteter, der har en sat frekvens. Du kan redigere frekvensen for en gruppe eller en aktivitet, på knappen “Redigér frekvens” og redigere felterne.

Forklaring på felter:

Gentages hver”: Der er sat med den frekvens, planen tilbydes til borgeren. Fx hver dag.

Starter kl.”: Der bestemmer tidspunktet på døgnet, hvor planen tilbydes, fx. kl 8.

Varighed”: Der viser, hvor længe fra satte start-klokkeslæt en plan tilbydes, uden at være overskredet. Fx. 10 timer, svarende til at planen frit kan startes i tidsrummet mellem kl 8-18.

Eksempel på hvordan frekvensen kan indstilles

Du ønsker at sætte frekvensen 3 gange om ugen på faste dage (mandag, onsdag og fredag):

  1. Du klikker på knappen “Redigér frekvens”.

  2. Et sidepanel kommer frem. Hvor du indstiller frekvensen.

3. Du indstiller intervallet ved at markere og taste direkte i feltet eller ved at benytte pilene op/ned. Her i eksemplet er der tastet “1” - svarende til “hver uge”, når enheden er “Uge”.

Hvis der tastes “3” med enheden “Uge” svarer det til, at frekvensen er hver tredje uge.

4. Du indstiller nu den enhed til uge, som intervallet skal beskrive. Vælg den relevante. Her i eksemplet er der valgt “Uge”, svarende til, at vi nu har indstillet en frekvens på aktiviteten, så den bliver sendt til borgeren hver uge.

5. Du indstiller nu, hvilke ugedage borgeren skal have præsenteret aktiviteten på. I eksemplet vælger vi “Mandag, Onsdag og Fredag” med klik på ugedagene M, O og F.

6. Du trykker nu på knappen “Gem frekvens” for at gemme.

7. Knappen “Fortryd” kan bruges i stedet for at gemme, hvis du fortryder dine indtastninger. Ved klik på “Fortryd”, bliver indtastningerne nulstillet til det, de var før.


SÅDAN REDIGERER DU OPSÆTNINGEN AF EN PLAN

I venstrepanelet klikkes på “Forløb og planer”. Her kan du nu vælge at åbne oversigten over de igangværende- og afsluttede planer. Klik på switch-vælgeren “Igangværende / Afsluttede”, for at få en oversigt over de planer du ønsker at se.

Planoversigten vises på række, under “Igangværende/Afsluttede”. Den type plan, du har valgt visning for, er understreget med en blå markeringsstreg. Vær opmærksom på at der kan være flere planer end de viste, og at du evt. kan få vist flere planer ved klik på pilen for enden af rækken.

  1. Vælg hvilken plan du vil se, ved at klikke på navnet for den ønskede plan.

  2. Du kan redigere planer via planens top-bar, der indeholder datosætning for start og evt. afslutning, samt se plan-status. Er der sat en afslutningsdato, kan denne også nulstilles her. Se under “Fortryd en sat slutdato”.

Grå felter i en plan, uden redigeringsknap, viser ikke-redigérbare oplysninger om planen, hentet fra infrastrukturen. Disse kan ikke ændres.


SÅDAN PAUSERER DU EN PLAN

Pausering af planer foretages ved at klikke på de tre prikker til højre for den plan du vil pausere.

Når en pausering udløber bliver planen aktiv.

Vær opmærksom på, at pausens startdato er inklusiv, men slutdato er eksklusiv. Det betyder, at hvis er pause er sat fra fx. d. 1/4 til d. 5/4, vil borgeren ikke modtage opgaver fra d. 1/4 til og med d. 4/4.

  1. Klik på planlæg pausering

  2. Sæt start- og slutdato for pausen. Vær opmærksom på, at du ikke kan lave pauseringer, der overskrider 30 dage.

  3. Bekræft ved at klikke på knappen “Planlæg pausering”

4. Pauseringen kan redigeres på samme tre prikker, når pauseringen er trådt i kraft.

OBS: Når en plan er pauseret, vil borgeren ikke modtage skemalagte aktiviteter. MEN i medarbejderløsningen, vil der modtages melding om, at de pauserede aktiviteter, ikke er indsendt.


SÅDAN PAUSERER- ELLER FRAVÆLGER DU EN AKTIVITET

Pausering af en aktivitet foretages ved at klikke på de tre prikker til højre for den aktivitet, du vil pausere.

  1. Klik på “Pausér aktivitet” for at pausere

  2. En pauseret aktivitet genaktiveres under de samme tre prikker.

Fravælgelse af en aktivitet foretages ved at klikke på de tre prikker til højre for den aktivitet, du vil fravælge.

  1. Klik på “Fravælg aktivitet” for at fravælge aktiviteten.

  2. En fravalgt aktivitet gen-tilvælges under de samme tre prikker.


SÅDAN AFSLUTTER DU EN PLAN

Du afslutter en plan ved at sætte en slut-dato for planen i kalendervisningen.

Fortryder du at have sat et slutdato, kan du nulstille datoen, på knappen “Nulstil dato”, øverst i kalendervisningen.

Når en plan er afsluttet kan du genfinde den under borgerens “Afsluttede planer”.


SÅDAN REDIGERER DU GRÆNSEVÆRDIER

Grænseværdisættet er et bånd af værdier, som viser de grønne, gule og røde områder.

Du kan ændre grænseværdierne for en bestemt type måling under den pågældende aktivitet, under feltet “Grænseværdier” i topbaren for aktiviteten.

  1. Klik på “Grænseværdier”.

  2. Et vindue åbnes, og de røde/gule grænseværdibånd vises med de nuværende grænseværdier, der er forudfyldt i systemet, eller som har været tilpasset borgeren ved en tidligere redigering.

  3. Tilpas værdierne til det ønskede grænseværdisæt. Du kan se en grafisk visualisering; “Indstil grænseområde”, i toppen af skærmbilledet, der afspejler dine valg og fortæller dig, hvis der er overlappende intervaller.

  4. Har du lavet en fejl, har du mulighed for at gå tilbage til de oprindelige grænseværdier, ved at benytte knappen fortryd.

  5. For at bekræfte de nye grænseværdier, tryk på knappen “ Indstil grænseværdier”.

Forstå redigeringsfanen:

Ovenstående skærmbillede er et eksempel på redigering af relative grænseværdier. Dvs. noget der vurderes ud fra et individuelt udgangspunkt. Fx. ved triagering af vægt, om patienten har taget på eller tabt sig.

Derfor skal du indtaste referenceværdien - altså udgangspunktet for triageringen.

I dette eksempel er borgerens vægt indtastet som 60 Kg.

De første grænseværdier du ser, når en plan er ny-oprettet, afspejler det standard grænseværdisæt, der er indtastet- og hentet fra systemet.

De grå felter er ikke redigerbare og indikerer “åbne ender”. De hvide felter er redigerbare.

TIP: Fokusér primært på de matematiske tegn foran de udfyldte værdier!

Den første grænseværdi-linje, fra ovenstående eksempel, har nogle vigtige pointer:

Læg mærke til at den har en “åben ende” markeret med den ikke redigerbare grå boks og at værdien indtastet er negativ. Du skal derfor kun fokusere på det matematiske udtryk, der læses: “mindre end eller lig med” foran det redigerbare hvide felt, med tallet -2 (Kg).

Linjen viser, hvis borgerens vægt falder med 2 kg. eller mere - udløses en Rød triagering.

Herunder, den tredje linje i grænseintervallet fra ovenstående eksempel, der viser et Gul triageringsinterval. Det læses:

“Et Gult interval for værdier større eller lig med 1 men mindre end 2”.

Linjen viser, hvis borgeren tager 1 kg. eller mere på, men mindre end 2 kg. - udløses en Gul triagering.


SÅDAN AFSLUTTER DU ET FORLØB

OBS Når et forløb afsluttes, fjernes al data og alle planer, for dit sundhedsfaglige behandlerteam men også for alle andre tilknyttede behandlerteams. Data fra et afsluttet forløb kan ikke genskabes,du skal derfor være meget opmærksom på, om der er andre tilknyttede behandlerteams, der kunne have aktive planer på borgeren fx. i kommunale eller regionale behandlerteams.

Du afslutter et forløb i Telma ved at fremsøge borgeren og sætte en ønsket slutdato under menupunktet: “Forløb og planer”. Det vil oftest gøres i forbindelse med mors eller hvis en borger har tilbagetrukket samtykke til Telma.

Følg de lokale instrukser for, hvordan du afmelder måleudstyr.

FORTRYD EN SAT SLUTDATO

Det er muligt at redigere og slette en slutdato på et forløb, mens forløbet stadig er aktivt.

  1. Klik på forløbets “Slut” datovælger ikon.

  2. Klik på “Nulstil dato” eller vælg en ny dato.


  • No labels